EMİNE ERDOĞAN: GELECEK YILIN SIFIR ATIK YILI OLARAK İLAN EDİLMESİ İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ
İSTANBUL’da düzenlenen 2023 Dünya Şehirler Günü programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Gelecek yılı sıfır atık yılı ilan etmek için hazırlıklar yapıyoruz. Bu amaçla sıfır atık vakfı kuruldu.” Sıfır atık projesiyle elde edilen kazanımların her düzeyde güçlendirilmesi. “Herkes için sürdürülebilir bir kentsel gelecek inşa etmek için öncelikle adil bir finansman sistemi kurmalıyız. Bu niyetle, uygulamayı hayata geçirmek isteyen ülkelere katkı sağlamak amacıyla, Sıfır Atık Danışma Konseyi liderliğinde küresel bir Sıfır Atık Fonu kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız” dedi.
Kentsel gelişim hedeflerini geliştirmek ve kentlerin değerine dikkat çekmek amacıyla ilan edilen ve her yıl 31 Ekim’de farklı bir kentte kutlanan Dünya Kentler Günü, bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve bir ilçe ev sahipliğinde Üsküdar’da kutlandı. ilk kez belediye ‘Herkes için sürdürülebilir bir kentsel geleceğin finansmanı’ temasıyla düzenlenen 2023 Dünya Şehirler Günü programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da katıldı.
“BARIŞI VE ADALETİ YERLEŞTİRECEK GİRİŞİMLERE İHTİYACIMIZ VAR”
Emine Erdoğan’ın yanı sıra Malezya Kraliçesi Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, Sibel Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın eşi Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye Belediyeler Birliği. Toplantıya Belediye Başkanı ve Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, farklı ülkelerden bakanlar, sıfır atık danışma kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Emine Erdoğan, konuşmasına Filistin’de hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek başladı. Erdoğan, “Filistin’de hayatını kaybedenler sadece siviller değil. İnsanlığın ortak vicdanı ve ortak umudu da pervasızca yok ediliyor. Nefretin, savaşın ve düşmanlığın hızla yayıldığı bu günlerde barışı tesis edecek girişimlere ihtiyacımız var. ve adaleti ve birlikte yaşama kültürünü her zamankinden daha fazla güçlendiriyoruz.” Onun sözleriyle başladı.
“Araştırmalara göre 2050 yılında her 10 kişiden 7’si şehirlerde yaşayacak”
Şehirlerin, insanın medeniyet yolculuğunda geliştirdiği niyet birikiminin ürünü olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Şehirleri inşa ederken, dönüştürürken aynı zamanda sosyal kimlik ve kültürü de dönüştürdüğümüzü unutmamalıyız. Her türlü gelişmenin anahtarı. Küresel değişimin etkisi bir anlamda kentleşmede gizlidir. Öte yandan kentleşmenin durdurulamaz bir hızla arttığı çağdaş dünyada kentler “Değeri farklı bir boyut kazanmıştır. Araştırmalar 2050 yılında her 10 kişiden 7’sinin şehirlerde yaşayacağını gösteriyor. Hızlı kentleşme birçok krizi ve zorluğu da beraberinde getiriyor. Yarattığı en önemli sorunlardan biri de elbette dünyamızı kanayan bir küreye çeviren iklim değişikliğidir” dedi.
“GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİRSENİZ, HAYALLEDİĞİMİZ GELECEK ÇOK UZAK DEĞİL”
Emine Erdoğan, “Artık olası olasılıklar ve rakamlarla geldiğimiz noktanın ciddiyetini değil, bizzat yaşadığımız felaketler ve kayıplarla konuşuyoruz. Yaşadığımız iklim kaynaklı krizler bize bunun acı yolunu öğretiyor.” Bugün mümkün görünmeyen yarın kaçınılmaz olabilir. Çevremizi hızla dönüştüren iklim krizi ve beraberinde getirdiği sayısız soruna karşı elimizde büyük kaynaklar var.” Bir güç var. Bu an elimizde. Gün geçtikçe yaklaşsak da geri dönüşü olmayan eşiği henüz aşamadık. Geçmiş ve gelecek hakkında konuşmak yerine şimdiye odaklanmak gerekiyor. Artık vaatleri ve olasılıkları önümüze koyup somut kararlar almanın zamanı geldi. Artık kimsenin geride bırakılmadığı kapsayıcı bir sürdürülebilirliği hayata geçirmenin zamanı geldi. 2030’u beklemeden, herkes için sürdürülebilirliğin, adaletin ve refahın hakim olduğu şehirler ve yaşamlar kurmanın zamanı geldi. Burada herkesin bir sorumluluğu ve görevi var. İnanın bana, küresel düzeyde güçlerimizi bu şekilde birleştirirsek hayalini kurduğumuz gelecek çok uzakta değil. “İklim krizini derinleştiren şehirler aynı zamanda eşsiz bir potansiyel kaynağı; dünya nüfusunun yarısından fazlasını ve küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 80’ini barındırıyor.”
“KÜRESEL SIFIR İYİ NİYET BEYANI 59 ÜLKEDEN GÜÇLENDİRİLDİ”
Erdoğan, “6 yıl önce başlattığımız sıfır atık projesi bizim için bu potansiyelin açık bir kanıtı olmuştur. Bu noktada ülkemizde elde ettiğimiz başarıların sınırları aşarak küresel bir harekete yol açtığına şahit oluyoruz. İlk olarak geçen yıl Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres ile imzaladığımız küresel sıfır atık niyet beyanı.” Onlarca devlet liderinin eşinin, bakanının ve uluslararası atık temsilcisinin de dahil olduğu bir rüya ortaklığına dönüştü. Herkesin bir internet sitesi üzerinden imzalayabileceği bildiri, bugün 59 farklı ülkeden binlerce kişinin desteğini kazandı. Karar sonucunda 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dünyamızı daha temiz hale getirecek. Yaşanabilir hale getirmek için gösterilen tüm çabaların bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Dünyadaki ilham veren sıfır atık hikayelerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla Küresel Sıfır Atık Ödüllerini düzenlemek için çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki yılı sıfır atık yılı ilan etmenin hazırlıklarını da yapıyoruz. Sıfır atık projesiyle elde edilen kazanımların her düzeyde güçlendirilmesi amacıyla sıfır atık vakfı kuruldu. “Vakıf, yerelde israfsız bir yaşam tarzı oluşturmayı ve bunun uluslararası düzeyde uygulanmasını teşvik etmeyi amaçlıyor” dedi.
“KÜRESEL SIFIR ATIK FONU KURULMASI İÇİN GEREKLİ GİRİŞİMLERİ BAŞLATACAĞIZ”
İklim kriziyle mücadeleyle ilgili her fırsatta dile getirdiğim bir konu var. Bu sorunun ortaya çıkmasında hiçbir rolleri olmasa da maalesef ülkelerin büyük çoğunluğu bu durumun sonuçlarından orantısız bir şekilde etkileniyor. Şehirlerini ve yaşam tarzlarını sürdürülebilir bir şekilde dönüştürmek için yeterli deneyime ve finansmana sahip olmayan ülkelere karşı hepimizin sorumluluğu var. Herkes için sürdürülebilir bir kentsel gelecek inşa edebilmek için öncelikle adil bir finansman sistemi kurmalıyız. Bu niyetle sıfır atık uygulama komitesi öncülüğünde, uygulamayı uygulamak isteyen ülkelere katkı sağlayacak küresel bir sıfır atık fonu kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız. Danışma kurulumuzun 3 yıllık misyonu boyunca atık yönetimi konusunda değerli çalışmalara imza atacağına yürekten inanıyorum. “26 Temmuz’da online tanıtım toplantısıyla gerçekleştirdiğimiz yönetim kurulunun ilk resmi toplantısını yarın 1 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştireceğiz” dedi.